Online kijkers op zoek naar een vakantiehuis zijn ongedurig. Binnen 3 seconden beslissen zij of ze op jouw website door blijven klikken of doorgaan naar de volgende vakantiewoning. designed by silence helpt eigenaren om deze allereerste indruk te laten slagen via duidelijke, beschrijvende en sfeervolle foto’s. designed by silence geeft waardevolle tips aan de eigenaar die zelf met fotostyling aan de slag wil gaan of maakt in opdracht aantrekkelijke foto’s van de locatie en de omgeving.

Beste A. en C.,

Jullie wilden graag feedback over de foto’s van jullie website en wat er nog te verbeteren valt.

Ten eerste: gefeliciteerd! Jullie snappen dat een grote hoeveelheid aan foto’s aantrekkelijker overkomt dan te weinig. Er is onderzoek gedaan rondom de hoeveelheid van foto’s voor gastenverblijven. Airbnb beveelt zijn hosts aan om minimaal 12 foto’s neer te zetten. En als styliste voeg ik eraan toe: Maak een combinatie uit verduidelijkend beeldmateriaal en sfeer foto’s. Tevens sfeer impressies van de omgeving. En met verschillend lichtinval of weeromstandigheden.)

Jullie stonden helemaal verbaasd toen wij op locatie steeds enthousiaster werden, terwijl jullie ervan uitgingen dat we de foto’s van jullie fijn vakantiehuis toch allang hadden gezien. Hoe komt het dat er blijkbaar een kloof ontstaat tussen een 1e indruk online en in real life?

–        Ik ben het met Anne eens dat een online kijker uit de foto’s nog niet helemaal duidelijk weet hoe de woning in elkaar zit. En mensen vinden het toch fijn als ze voor geen verrassingen komen te staan. Anne heeft dit vervolgens als tekstschrijver voor jullie website pro-actief opgepakt door de website teksten met aanvullende informatie te voorzien. Nu weet de online kijker dat het zithoekje zich in de woonkamer bevindt. En de kleine slaapkamer op de begane grond, in tegenstelling tot de master bedroom (dat is prettig m.b.t. privacy als er meerdere mensen in een groepje willen verblijven. Uit jullie teksten komt het indirect naar voren, want de badkamers zijn verdeeld op de 1e verdieping en de begane grond. Maar wel goed om de kijkers een soort rondleiding te geven. Wellicht ook in de toekomst een korte video maken met een passend muziekje eronder? Google loves videos!

–        Mijn 2e aandachtspunt rondom de fotostyling op jullie website:

Ik vermoed dat jullie een neutrale kijk op jullie vakantievilla wilden bieden. Feitelijk, verduidelijkend. Niet verkeerd want het tegenovergestelde is een absolute no-no: Ik kan mij nog goed herinneren aan het gevoel van plaatsvervangende schaamte toen ik een online foto van een badkamer in een vakantiehuis zag. Een jonge man zat met zijn naakte bovenlichaam in de badkuip, met een glas champagne proostend naar de camera.

Wat je echter mist als je deze soort neutrale foto’s maakt, is het gevoel dat deze locatie in je oproept. Daarom geef ik jullie de tip om toch wat te spelen met enkele items die een gevoel weten over te brengen. Bijvoorbeeld een close-up shoot van de keuken, wat dichterbij het aanrechtblad: Alle handige spullen zoals borstel of bestekemmertje weghalen. Op het aanrechtblad een houten snijplank met verse kruiden of lekkere grote tomaten en een mes neer leggen (gevoel: markt-authentiek-lekker eten klaarmaken, het kan allemaal hier). Mijd echter wel clichés zoals een ontkurkte fles wijn en twee glazen erbij. Dit is echt passé.

–        Jullie hebben al wat sfeerfoto’s op de site neergezet. Bijvoorbeeld vind ik de foto mooi met het Marokkaanse lampje en het gekleurde lichte dat hij afgeeft aan het plafond. Je zou nog wat meer sfeerfoto’s neer kunnen zetten. Bepaalde foto’s vervangen. Ik stuur jullie ter verduidelijking een document met wat foto’s die ik of Anne hebben gemaakt.

Voorbeeld sfeerfoto’s van jullie vakantiehuis die ik tijdens het verblijf heb gemaakt:

Kijk eens hoe mooi het licht valt in jullie vakantievilla! Dat nodigt de online kijker meteen uit om te dromen over luwe zomerse dagen bij jullie in Zuid Spanje.

–        De volgorde van jullie foto’s online is mij als online kijker onduidelijk. Je laat foto’s zien van het interieur, dan ineens op het strand en ineens weer de slaapkamer. Bewuste keuze? Of gewoon een gemengd moodboard?

Hier enkele aandachtspunten van jullie bestaande foto’s (nummers op volgorde op jullie website, link: “Foto’s”)

1e foto, zicht op huis, tuin, engelentrompet en zitplek. Goede foto, alleen zou het nog mooier zijn met de boom in bloei!

Hier een voorbeeld van mij:

2e foto: tuinmuur – Oogt wat kaal, wat wil je hiermee laten zien? Dat hij besloten is? Laat beter het stukje muur met de mooie struiken in bloei en de lampionnetjes zien.

Dit is een sfeerbeeld dat ik heb gemaakt tijdens mijn verblijf:

4e foto keuken: Deze is o.k. Ik had alleen de theedoeken weggehaald. Deze ogen onrustig door verschillende kleuren/patronen.

(…verslag ingekort)

 

Hier een voorbeeld van een sfeerfoto keuken die ik heb gemaakt tijdens mijn verblijf in jullie huis:

Een voorbeeld voor sfeerbeeld strand:

 

14e foto, op het strand. Op zich niets mis mee, maar het kan nog beter!

Hier een close-up voorbeeld voor een sfeerfoto van hetzelfde strandtentje bij jullie in de buurt:

 

20e foto, staand lampje: Uitsnede met glas op achtergrond en iets aan de rechterkant minder geslaagd. Foto kan volgens mij plaats maken voor een andere sfeerfoto.

22e foto: Badkamer begane grond: Vraag online kijker: Welke badkamer is dat nou? Badkamer oogt nogal kaal. Hier wat meer sfeer neerzetten met bijvoorbeeld zeep dispenser en handlotion in zicht. Of 2 gevouwen handdoeken op het blad. Douchegordijn valt schuin, wellicht buiten kuip laten hangen, dan valt hij mooier. Wc papier vervangen met een volle rol. De rol op de foto oogt “op”. Wellicht ook bij rol hoekjes vouwen zoals bij hotels?

23e foto: kleine slaapkamer: Foto op zich goed qua perspectief, echter zou ik de geel-tinten met foto programma nog wat weghalen en foto lichter maken. Foto verschilt qua geel-kleuren nogal in vergelijking met jullie andere foto’s.

 

 

(…verslag ingekort)

Online zag ik nog wat andere foto’s van jullie vakantievilla verschijnen toen ik op ‘afbeeldingen’ ging zoeken. Deze zitten volgens mij nog bij vakantieverblijf.nl Ik vind 2 foto’s niet geslaagd:

Een foto met de master bedroom en de zwart-witte beddensprei. Druk patroon, past niet bij de serene uitstraling van de kamer. Puur, wit linnen zoals nu vele malen beter

Een foto met de keuken waar nog een lading was in de wasmachine zit. Deze zou ik weg (laten) halen.

Succes met jullie eigen fotoshoot!

 

 

Soortgelijke projecten